Leire Kortabarria
Ume batek 100 gramo gomazko goxoki jaten dituenean, 360 kaloria eta egun osorako behar duen azukrearen erdia jaten du, eta kolazko edari freskagarri latatxo bat edaten duen bakoitzean, 10 goilaratxokada azukre irensten ditu.
Urgain eskolako ikasle batzuk, Fruta Egunean; martitzen eta eguenetan, frutak ipintzen ditu ikastetxeak ikasleen eskura. |
Azkenik, txokolatezko palmera bat edo esne-gainez betetako
opil industrial bat jaten badu, beste 400 edo 450 kaloria kontsumituko
ditu, egunean behar dituen kalorien ia herenak, eta koipe trans eta
kolesterol mordoa.
Otordu bizkorretako jatetxeetan saltzen diren hanburgesak
ez ditugu aipatuko, izan ere, horiek ez dira arazo Debagoieneko umeen
elikaduran, "aste bukaera bat edo beste" kenduta; benetako arazoa
litxarreriak eta opil industrialak dira. Debagoieneko Erakunde Sanitario
Integratuko (ESI) Pediatria buru Daniel Jimenez Villarrealek diosku.
Berak eta Agustin Rodriguez pediatrak Debagoieneko Ume-Loditasun
Klinikan jarduten dute. 120 bat umerekin dihardute orain. Badira ia hiru
urte klinika edo unitate berezi hori ireki zela. Lana etengabekoa da,
eta emaitzak poliki-poliki ikusten dira: "Lehenengo emaitzak hasi eta
urte eta erdira lortu genituen". Agustin Rodriguezek dioenez, "umeak
etxean ikusten duena ikasi eta egingo du eta, 3-4 urte dituenetik ondo
jaten ikasten badu, 18 urte dituenean ere ondo jango du. Askoz errazagoa
da ohitura onak txikia denean erakustea, handiagoa denean ohitura
txarrak aldatzea baino". ......JARRAITU IRAKURTZEN
No hay comentarios:
Publicar un comentario